Tufts Gets Green

Office of Sustainability's Blog

Date: March 14, 2014

Baltimore Ecosystem Study- Research Experience for Undergraduates (Baltimore, MD)

An outstanding undergraduate student in earth/environmental sciences (or related fields, including engineering) is sought to carry out research under the guidance of Profs. Joel Moore (Towson U.), Dan Bain (U. Pittsburgh) and Claire Welty (UMBC) in Baltimore for the summer of 2014. This position is sponsored by National Science Foundation through supplemental funds to the Baltimore Ecosystem Study (BES) Long-Term Ecological Research project.

The student will conduct a geochemical weathering investigation from start to finish. The goal is to calculate the long-term geochemical weathering rates (>10^5 years) of ultramafic and amphibolite bedrock in Dead Run watershed, a long-term BES study site. The calculation of long-term weathering rates, as determined by changes in soil, saprolite, and bedrock geochemistry, is an important first step for determining the changes in geochemical weathering and elemental fluxes from watersheds impacted by urbanization such as Dead Run.

The student will gain experience in:
- Choosing an appropriate site for geochemical investigation using GIS and field reconnaissance.
- Fieldwork, which will primarily entail collection of soil, saprolite, and bedrock samples for geochemical analysis as well as installation of piezometers for   groundwater sample collection.
- Laboratory work to analyze the geochemistry of the soil, saprolite, and bedrock samples using X–Ray Fluorescence.
- Writing results in the form of a short technical report.
- Presenting results at the annual science meeting of the Baltimore Ecosystem Study in October 2014.

Qualifications: A cumulative GPA above 3.0 is required.  Students must be entering freshman through senior year in college as of summer of 2014.  Students having completed their bachelor’s degree, including expected graduation in May 2014, are not eligible to apply. Some prior experience working in the field or lab on projects related to hydrology, geology, or biogeochemistry is preferred but not required.

Compensation: The stipend for this full-time position is $500 per week for 9 weeks.

Dates:  9 weeks, June 2 – August 1, 2014.

How to Apply: To apply for this position, please email the following to Prof. Joel Moore at moore@towson.edu (1) a cover letter outlining your qualifications for this position; (2) your current resume including three professional references; and (3) electronic copies of unofficial college transcripts.  Hard copy applications will not be accepted.

Application Deadline: Applications will be considered immediately until the position is filled.

Part 3 of Unwrapping Building 574 is Available!

Part 3 of Unwrapping Building 574 is now available! Part 3, entitled Adaptation, talks about the difficulties and nuances of adapting such an old, historic building into a modern, sustainable office. The section also includes some pictures of the building and concludes our series. We hope you’ve enjoyed it!

Read the blog here!

Unwrapping Building 574- Part 3: Adaptation

IMG_3643

Not even the interior and exterior details were ignored on the 574 project. The appliances and plumbing will feature energy and water efficient features, and the exterior will feature colored metal paneling for a contemporary look. Carpet, concrete, wood, and a large quantity of supply materials will be recycled goods. All of these elements make for a unique designed, energy aware building.

When I asked about the difficulties of creating such a project, both Santangelo and Kadish were unfazed. “Certainly in such a building, you’re going to have particular issues you don’t know until you work on the building. For instance, we found a 150 by 16 foot storage tank that we had to deal with under a slab, and we don’t know where it came from.” The age of the building though, they assured, was what made the design unique. “Usually we work on the envelope, core, and exterior separately,” Santangelo said “With this building however, the projects have to blend together to address the concerns of the project and incorporate such new parts. This allows us to adapt though, and we even have the ability to include new efficiency concepts rather than go back afterwards and replace something.”

The building, which both assuredly believe will be impressive upon completion, is a great entrance marker for the Tufts campus. With its new design and features, its hopes to showcase the sustainable initiative inherent in the university, and play a new role in the campus’ prestigious legacy.

IMG_3648

© 2014 Tufts Gets Green

Theme by Anders NorenUp ↑